Evaporatör Buzlanması

Evaporatör buzlanması birçok nedenle ortaya çıkabilen bir sorun olup arıza durumunun tam olarak tespit edilmesi için yetkili bir servisten profesyonel destek almak gerekir. 

Soğutma sistemlerinde kullanılan evaporatör, ortamdan ısı transferi gerçekleştirirken hava veya sıvı bir akışkana ihtiyaç duyar. 

Özellikle soğuk odaların çalıştırılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Nemli veya aşırı sıcak malzemenin konulması, donmamış ürünlerin yerleştirilmesi ve periyodik bakım ve temizliğinin yapılmaması gibi nedenlerle evaporatör arızaları ortaya çıkar. 

Klima evaporatörde karşılaşılan bir sorun olan buzlanmanın nedenleri ise şunlardır;

 

Evaporatör Buzlanma Nedenleri

 

  • Klima gazı eksilmiş olabilir. Buzlanma nedeni olup gaz miktarına bakılmalı, gaz eksildi ise gaz basılarak soruna çözüm bulunmalıdır.
  • Hava emişi kapalı ise yeterli hava gelmediğinden buzlanma sorunu yaşanacaktır. Hava emişi için yeterli havanın sağlanması gerekir.
  • Fan-fan motoru arızalanmış olabilir. Fan-fan motorunda hangi parçada sorun varsa kontrol edilmeli, gerektiğinde değiştirilmelidir.
  • Kapasitenin doğru seçilip seçilmediğine bakılmalıdır. Yanlış kapasite seçimi buzlanma nedenlerinden biridir. Doğru kapasite seçimi ile sorun çözülebilir.
  • Sensörler arızalanmış olabilir. Sensörler kontrol edilmeli, arızalı olanlar değiştirilmelidir.
  • Kılcal borular tıkanmış olabilir. Kılcal boru tıkanıklığı buzlanma sorununa neden olur. Tıkanıklık giderilerek sorun çözülebilir.
  • Sistemde ortaya çıkan tıkanıklık arıza denenlerindendir. Tıkanıklığın giderilmesi ile buzlanma sorunu giderilir.
  • Serpantin veya filtrelerdeki tıkanıklık cihazın bakım zamanının geldiğini gösterir. Periyodik bakımların ihmal edilmesi durumunda buzlanma sorunu ortaya çıkabilir. Periyodik bakımla serpantin veya filtrelerdeki tıkanıklık giderilecek böylece buzlanma sorununa çözüm bulunacaktır.

 

Klima çalıştırıldıktan kısa bir süre sonra buzlanma görülmesi, cihazda gaz eksikliği sorununu veya cihazın bakımsız olduğunu gösterir. Bakımsız bir klimada sistemdeki gazın evaporatörden geçişi sırasında sahip olduğu yükü atamaması nedeni ile buzlanma sorunu ortaya çıkar. Klima iç ünitesinde yer alan evaporatör alüminyum yapıdadır. 

Alüminyum yapısı ile soğuk hava borular üzerinde daha uzun süre kalır. Alüminyum kanallar tozla tıkanırsa hava geçişi engellenir. Bu durumda gaz üzerindeki yük ısıyı atamadığından ısı dış ünite kompresörüne geri döner. Buzlanma sonrası cihaz ılık su akıtmaya başlar. İç ünitede yer alan su kanalı yoğuşma sonrası oluşan suyun tahliyesini sağlamaktadır. İç ünitenin buzlanması demek cihazın kısa süreli su akıtması demektir. Cihazın sorunsuz çalışması ve performansının düşmemesi için periyodik bakımları uzmanlar tarafından yapılmalıdır. 

 

Klima evaporatörlerindeki buzlanma sorununun temel nedenleri yukarıdaki gibidir. Buzlanma sorunu gözlemlendiğinde arıza durumunun tam olarak tespit edilebilmesi ve soruna çözüm bulunabilmesi için yetkili klima servisi ile irtibata geçilmelidir.

 

Evaporatörde Karlanma ve Buzlanma

 

Evaporatör yüzey sıcaklığı en düşük seviyededir. Oda neminin belli bir seviyenin üzerine çıkması durumunda hava içindeki nem yoğuşmaya başlar. 0 ℃ nin altında bir depo sıcaklığı yaşandığında donma gözlemlenir. Bu duruma karlanma denilmektedir. Karlanma nedeni suyun buharlaşması, tavan, duvar veya döşemeden nem sızması, evaporatörün buharlaşma sıcaklığının soğuk hava oda sıcaklığından çok daha düşük olması, dolaşım hava hızının çok düşük olması karlanma nedenlerindendir. Karlanmanın azaltılması için depo nemi ayarlanmalı, depo yalıtımı iyi yapılmalı, depo sıcaklığı ve evaporatör sıcaklığı arasındaki fark düşürülmeli ve soğuk havanın dolaşım hızı arttırılmalıdır.

Klimanın dış yüzeyinde görülen buz tabakası sistemin düzgün çalışmasını engelleyen bir sorundur. Pencere ünitesi veya merkezi bir sistemde görülen buzlanma sorunu zamanında giderilmezse ilerleyen zamanda çok daha pahalı bir onarım ve yedek parça maliyetine neden olabilir. Bir veya birkaç nedenle ortaya çıkabilen evaporatör buzlanma sorunu ile karşılaşıldığında zaman kaybetmeden yetkili servisten destek alınmalıdır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar