Akümülasyon Tankı

Akümülasyon tankı ısıtma-soğutma sistemlerinde güneş enerjisi, yakıt kazanı, eşanjör ve ısı pompası gibi ısı kaynaklarından aldığı enerji ile suyun ısıtılmasında ve depolanmasında kullanılan bir sistemdir. Tüm ısı kaynaklarını en verimli şekilde kullanmakta, ısıtılan ve depolanan suyun sıcaklığını da muhafaza ederek her an kullanıma hazır olmasını sağlamaktadır. Yapısında boylerler gibi serpantin bulunmayan akümülasyon tankının içi korozyona karşı dayanıklı olmasını sağlayan galvaniz daldırma, epoksi boya veya emaye kaplıdır.

Akümülasyon Tankı Kullanımı

Hastane, fabrika, otel villa, bina ve kamu daireleri gibi toplu yaşam alanlarında sıcak su elde etmede kullanılan akümülasyon tankı, günün belli saatlerinde artan sıcak su ihtiyacını karşılamada yüksek performanslı bir cihazdır. Akümülasyon tankı tüm muslukların açılıp sıcak su kullanıldığı durumlarda yüksek verimli oluşu ile tercih edilmektedir.

Sıcak su üretim uygulamalarından olan boyler ve akümülasyon tankı enerji verimliliği için tercih edilen sıcak su ısıtma sistemleridir. Genelde bu iki sistem karşılaştırılır ve primer akışkan özelliğine, sıcak su ihtiyacına, mimari ve yapısal özelliklere, işletme maliyeti ve yatırım maliyetine göre iki sistemden biri tercih edilir. Kapasitesi oldukça yüksek olan akümülasyon tankı birçok avantaja sahip olup sıcak su temininde tercih edilmektedir.

Akümülasyon Tankı Üretimi

Boylerin yetersiz kaldığı sıcak su temininde eşanjör + akümülasyon tankı kullanılmaktadır. Sıcak su elde etme ve depolamada özellikle ortak yaşam alanlarında yüksek verimlilikte olan Akümülasyon tankı, yatay ve dikey kullanımına uygun silindirik yapıda cihazlardır. Tank yalıtımında 60-80 mm poliüretan izolasyon malzemesi kullanılmıştır. TS EN ISO 1461 standardına uygun galvaniz kaplı akümülasyon tankları TS EN 15332 Enerji Verimliliği standardına uygun imal edilmektedir. 

Üretim aşamasında akümülasyon tankları işletme basıncının 1,3 katında emniyet kontrolü yapılarak test edilir. İçerisinde serpantin bulunmayan cihazlar, dışarıdan ısıtıcı bir kaynak kullanılarak sıcak su elde edilir. Boylerlerde su ısıtma görevini serpantinler üstlenmişken akümülasyon tankında iç yüzey korozyona karşı dayanıklılık sağlayan galvaniz daldırma, epoksi boya veya emaye kaplıdır.

Uzun ömürlü sistemler olan akümülasyon tankı, eşanjörün entegre olduğu bütün bir sistem olarak üretici firmalar tarafından paket halinde de sunulan cihazlardır.

Akümülasyon Tankı Çalışma Prensibi

En az bir giriş-çıkışa sahip olan akümülasyon tanklarında genelde iki giriş çıkış bulunmaktadır. Ya da iki giriş-çıkışlı akümülasyon tankı tercih edilir diyebiliriz. Isı pompası veya kalorifer tesisatı arasına yerleştirilen akümülasyon tankı, bazı durumlarda kalorifer sisteminden ısı pompasına dönen hat üzerinde de konumlandırılabilir.

Depoladığı enerji ile her hava koşulunda yüksek verimlilikte çalışan akümülasyon tankı kalorifer tesisatını beslemeye devam ederek ısıtma konforunun aksamadan devam etmesini sağlar. Böylece ortamın ısıtma konforu bozulmaz veya sekteye uğramaz. Akümülasyon tankının içerisinde ısı pompası yanında elektrikli rezistans ta bulunabilir. Elektrikli rezistansın avantajı dış hava sıcaklığı çok düştüğünde devreye girmesi ve ısı pompasına destek olarak adeta ek bir kapasite oluşturmasıdır.

Aynı ısıtma tesisatı veya kalorifer tesisatında birden fazla ısı pompası kullanılması durumunda hidrolik dengenin sağlıklı olması için buffer tanklar da tercih edilebilir. Bu durumda üretilen tüm enerjinin tankta ön depolama olarak birikmesi ve ihtiyaç duyulduğunda tesisata iletilmesi sağlanır. 

Akümülasyon Tankı Üreticileri

Standart akümülasyon tankı yanında ihtiyaca özel yüksek kapasitede akümülasyon tankı üretimi ile sektörde önemli bir ihtiyaca cevap veren firmamız, kalite standartlarına uygun akümülasyon tankı çeşitleri için güvenle başvuracağınız bir adrestir. Daha yüksek kapasitede ve farklı ölçülerde akümülasyon tankı için firmamızla iletişime geçebilir, ihtiyacınızı tam olarak karşılayacak akümülasyon tanklarına en hesaplı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar

Cengiz Zekeriya Keskin 2024-10-16 13:36:08

Akumulasyon tankı sonrasında boyler kullanıldığında 3 yollu vana kullanılıyorsa 3 yollu vanayı ısı pompasınından gelen sıcak su ile birlikte tankın girişine mı yoksa çıkışına mı bağlanmalıdır