Spiral Kanatlı Serpantin (Kanatlı Boru veya Kanatlı Serpantin)

Spiral kanatlı serpantin, düz ya da oval boru üzerine punta ve sürekli kaynaklı olarak sarılan serpantin çeşididir. Standart punta kaynaklı serpantinler, L-Finli borular, G-Finli borular, sürekli kaynaklı serpantinler ve yüksek frekans kaynaklı serpantinler olmak üzere beş farklı kategoriden oluşmaktadır. Bu doğrultuda her bir spiral kanatlı serpantin farklı işlemlerden geçerek farklı ihtiyaçlara hitap edecek şekilde ve özel olarak üretilmektedir. 

Spiral kanatlı serpantinler üretim yöntemleri ve müşteri taleplerine uygun olarak imal edilmektedir. Buna bağlı olarak karbon-çelik borulu, bakır borulu veya DKP ya da bakır kanatlı gibi farklı seçeneklere sahip olmaktadır. Ayrıca üretim aşamasında elektro galvaniz daldırma, sıcak daldırma ya da galvaniz kaplama gibi farklı teknikler kullanılmaktadır. Bu seçenekler sayesinde spiral kanatlı serpantin imalatı sürecinde boru, kanat ve diğer teknikler belirlenerek farklı ihtiyaçlara uygun çeşitlerde üretim gerçekleştirilebilmektedir. Tüm bunlar spiral kanatlı serpantinin kullanılacağı alan, üretim olanakları ve müşteri talepleri doğrultusunda belirlenebilmektedir. 

Spiral Kanatlı Serpantin Çeşitleri

Spiral kanatlı serpantin, artan üretim teknikleri sayesinde farklı ihtiyaçlara uygun şekilde ve çok farklı türlerde üretim imkanına sahiptir. Üretilen farklı spiral kanatlı serpantin çeşitleri farklı özelliklere de sahip olmaktadır. Bu sayede spiral kanatlı serpantin çeşitleri birçok farklı sisteme uygun hale getirilerek geniş kullanım alanına sahip olmaktadır. Kullanılan teknik, üretim safhasında tercih edilen ham madde ve diğer uygulamalar sonucunda oluşan spiral kanatları serpantin çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır: 

  • Standart Punta Kaynaklı Serpantin: Standart punta kaynaklı serpantin karbon çelik borulu spiral kanatlı serpantin çeşidi olarak bilinir. Kanatlar DKP kanatlı olduğu takdirde üretim safhasında elektro galvaniz ya da sıcak daldırma teknikleri uygulanma imkânı bulur. Eğer bunun yerine bakır ya da bakır alaşımlı olursa bu iki kaplama yerine kalay ya da lehim kaplama uygulanarak üretim tamamlanır. Bu sayede standart punta kaynaklı serpantinlerde oksitlenme hızı da azaltılmış olur. 
  • Sürekli Kaynaklı Serpantin: Sürekli kaynaklı serpantin türünde temel hedef boru ve kanat arasındaki boşluğun tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Kanat ve borunun temasını artırmak için de MIG kaynak yöntemi üretim aşamasında kullanılır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için kanat kalınlığının serpantinde en az 1 mm olması gereklidir. MIG kaynak tekniğiyle boru ve kanatların birleştirilmesi aynı zamanda sürekli kaynaklı serpantinler de oldukça önemli bir avantaj yaratır. Boru ve kanat arasında boşluk tamamen ortadan kaldırıldığı için diğer spiral kanatlı serpantinlere göre ısı transferi arttırıldığı gibi daha yüksek sıcaklık düzeylerinde de kullanıma uygun hale getirilmiş olur.
  • Yüksek Frekans Kaynaklı Serpantinler: Yüksek frekans kaynaklı serpantinler, özel üretilen spiral kanatlı serpantin türü olarak kabul edilir. Yüksek frekans kaynaklı serpantinlerin kanat kalınlığının en az 0,8 mm olması gerekir. Bu sayede sürekli kaynaklı serpantinler gibi yüksek sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahip olmaktadır. Bu durum da yüksek frekans kaynaklı serpantinlerin, spiral kanatlı serpantinler içerisinde en önemli farkını oluşturmaktadır. Ayrıca yüksek frekans kaynaklı serpantinlerin bir diğer önemli ayırt edici özelliği de üretim sırasında boru ile kanatlara yüksek frekansta elektrik enerjisi uygulama işlemidir. Bu işlem sayesinde boru ve kanadın ergimesi ve tamamen birbirine nüfuz etmesi sağlanmış olur. Yüksek frekans kaynaklı serpantinler bu işlemlerin ardından hem yüksek sıcaklıklarda formunu korur hem de mekanik zorlamalara karşı dayanıklı hale gelir. 
  • G-Finli Borular: Bir spiral kanatlı serpantin çeşidi olan G-Finli borularda, boru üzerinde fin, yive gömülür ve sarılır. G-Finli borular 400 °C’a kadar dayanıklılığa sahip olduğu için bu sıcaklık düzeyine kadar kullanıma uygundur. Ayrıca paslanmaz çelik, karbon çelik, Cr-Mo çelik, alüminyum, bakır ve bakır alaşımlı borulardan fin malzemesi üretilerek elde edilir.
  • L-Finli Borular: L- Finli borular, bir diğer spiral kanatlı serpantin türü olan G-Finli boruların aksine daha düşüksıcaklıkta çalışmaya uygun yapıya sahiptir. L-Finli boruların maksimum dayanıklılık gösterdiği sıcaklık düzeyi ise 150°C’dır. Bu farklılığın yanı sıra L-Finli borular da tüm boru cinsleriyle bakır ve alüminyum fin üretilebilmektedir. Bu sayede farklı akışkanlar ile kullanım imkanına sahiptir.

Spiral Kanatlı Serpantin Özellikleri ve İmalatı

Beş farklı kategoride ele alınan spiral kanatlı serpantin türleri bunlarla da sınır değildir. Boru tipi, imalatta kullanılan ham madde, kullanılan üretim tekniği ve kanat tipine göre farklı spiral kanatlı serpantin türlerinden bahsetmek mümkündür. İlk olarak düz boru üzerine spiral sargılı serpantinler oldukça geniş ürün gamı ile bu çeşitler arasında yer almaktadır. Karbon çelik, bakır, pirinç, paslanmaz ve CuNi10Fe ve CuNi30Fe boru çeşitleri ile karbon çelik, bakır ve paslanmaz kanatlı şekilde üretilebilmektedir. Bu tip spiral kanatlı serpantinler de sıcak daldırma galvaniz ve elektro galvaniz daldırma teknikleri kullanılır. Bunun yanı sıra diğer spiral kanatlı serpantinleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür: 

  • Paslanmaz Kanatlı Boş Serpantin
  • Rezistans Üzeri DKP Paslanmaz Kanatlı Serpantin
  • DKP Kanatlı Boş Serpantin 
  • Bakır Borulu ve Bakır Kanatlı Serpantin 
  • Bafon ya da Pirinç Gibi Özel Alaşım DKP ve Bakır Kanatlı
  • Karbon Çelik Dikişli, Çekme Borulu ve Bakır Kanatlı Serpantin
  • Paslanmaz Boru ve Paslanmaz Kanatlı Serpantin 
  • DKP Kanatlı Boş Serpantin 

Görüldüğü üzere boru, kanat ve üretim tipine göre çok sayıda spiral kanatlı serpantin çeşidinden bahsetmek mümkündür. Burada önemli olan kısım müşteri talepleri ve spiral kanatlı serpantinin kullanılacağı sistemdir. Bu doğrultuda farklı uygulamalar ve materyaller ile en uygun spiral kanatlı serpantin imalatı gerçekleştirilebilir.

Spiral kanatlı serpantin imalatı da bu doğrultuda oldukça esnek bir süreç olarak kabul edilebilir. Çünkü sahip olduğu ürün gamı ve üretimde farklı tekniklerin kullanımına uygunluğundan dolayı her bir tür de farklı bir imalat süreci gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan bakıldığında standart punta kaynaklı, sürekli kaynaklı, yüksek frekans kaynaklı, G-Finli ve L-Finli borulu olarak sıralanan çeşitler arasında her bir spiral kanatlı serpantin türüne farklı işlemler uygulanmaktadır. 

Spiral Kanatlı Serpantin Kullanım Alanları 

Spiral kanatlı serpantinler çeşitlerine göre farklı alanlarda kullanılır. Örneğin L-Fin borular 150 °C’a kadar dayanıklılık gösterdiği için daha kısıtlı kullanım alanına sahiptir. Fakat buna rağmen genel olarak bakıldığında spiral kanatlı serpantinler kendisine çok geniş kullanım alanı bulmaktadır. 

Spiral kanatlı serpantinler teknik özellikleri ve üretiminde kullanılan teknikler sayesinde hava, su, deniz suyu, yağ, buhar, kimyasal sıvılar ve kızgın yağ gibi akışkan tipleriyle kullanıma uygundur. Bunun yanı sıra ısıtıcı ve soğutucu birçok sistem içerisinde kendisine kullanım alanı bulabilmektedir. İlk olarak tekstil makineleri hava ısıtıcıları, kurutma makinelerinde bulunan hava ısıtıcılar, hava soğutucular, turbo şarj soğutucular, su soğutucular, klima santral hava ısıtıcıları ve yağ soğutucuları içerisinde spiral kanatlı serpantin kullanılmaktadır. 

Serpantin çeşitleri içerisinde karşımıza çıkan spiral kanatlı serpantinler çok sayıda çeşidi ile yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Diğer serpantin çeşitlerinde olduğu gibi ısıtıcı ve soğutucu birçok sistemde kullanıma uygundur. Yukarıda sıralanmış olan spiral kanatlı serpantin çeşitleri içerisinden özel üretime uygun olarak en uygun olanı müşteri talepleri ve kullanım alanına göre seçilebilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar