Kondenser soğutma sistemi, kondenser adı verilen kısım sayesinde soğutma amacı ile kullanılan sistemdir. Kondenser, soğutucu sistemlerinde soğutmayı sağlayan maddenin gaz olarak girmesinden hemen sonra sahip olduğu ısıyı çevresine vererek sıvı hale geçiş sağladığı bölümdür. Kondenser soğutma sistemleri, özellikle yaz aylarında kullanıldıkları fabrika ve işletmelerde soğutma ihtiyacının artması ve buna bağlı olarak aşırı yüklenme sebebiyle deformasyona uğrayabilir.
Kondenser Soğutma Sisteminde Kondenserin Görevi
Kondenser soğutma sisteminde, soğutucu akışkanın evaporatörden almış olduğu ısı ile kompresörde sıkıştırma işlemi sayesinde artan ısının sistem içerisinden alınıp dışarı atılması işlemini gerçekleştiren bölüm kondenserdir. Bu sayede soğutucu akışkan sıvı hale getirilip basınçlandırılmış olur ve expansiyon valf yardımı ile tekrar genleşmesi sağlanıp evaporatörden ısı alınacak duruma getirilir.
Kondenser Soğutma Sistemi Çalışma Prensibi
Kondenser soğutma sisteminde kondenserde oluşan ısı alış verişi üç safhada gerçekleşir;
- Kızgınlığın alınması
- Soğutucu akışkanın yoğuşması
- Aşırı soğutma (Subcooling)
Kondenserin soğutma sistemi içerisinde sahip olduğu alanın yaklaşık yüzde 85’i yoğuşturma olayına hizmet etmektedir. Kondenserin soğutma sistemi içerisindeki asıl görevi de budur. Yaklaşık yüzde 5’lik bir alan kızgınlığın alınmasına ve kalan yüzde 10’luk alan ise aşırı soğutma (Subcooling) evresine tahsis edilmiştir. Hava soğutmalı kondenserlerde yoğuşan soğutucu akışkanı kondenserden almak ve depolamak üzere genellikle bir soğutucu akışkan deposu (receiver) kullanılmaktadır. Burada amaç, kondenserdeki faydalı alanı sıvı depolamak için harcamamak ve olabildiğince alandan tasarruf etmektir. Mümkün olduğunca yalnızca aşırı soğutma yapılan kısmın sıvı ile doldurulması gerekir.
Kondenser soğutma sistemi içerisindeki kondenserde bu aşamalar sonrası soğutma sağlanır. Soğutmanın sağlanması işlemi, soğutucu akışkanın sistem içerisindeki ısıyı ve kompresörde sıkıştırma sonucu oluşan ısıyı alıp sistemden dışarı atılması ile mümkün olur. Bu işlem yaz aylarında sistemi zorladığından aşırı yüklenmeler sonucu ısınma problemlerine ve arızalara neden olabilir. Bu durumun oluşma ihtimalini en aza indirmek adına kondenser soğutma sisteminin bulunduğu alan yüksek basınç pompalarından su püskürtülmesi işlemi ile serinletilir. Bu işlem sayesinde kondenser soğutma sisteminin ortam sıcaklığında 5 ila 10 dereceye kadar düşüş sağlanır ve kondenserin rahatlaması sayesinde soğutma sistemi aynı performansta çalışmaya devam eder.
Kondenser Soğutma Sistemi Çeşitleri
Sistem içerisinde bulunan kondensere göre genel çerçevede iki tip kondenser soğutma sistemi mevcuttur. Bunlar;
- Hava soğutmalı kondenser soğutma sistemi
- Su soğutmalı kondenser soğutma sistemi
Hava soğutmalı kondenser soğutma sistemleri kendi içerisinde üç alt başlıkta incelenir.
- Düşey tip
- Yatay tip
- V tipi
Su soğutmalı kondenser soğutma sistemleri de iki alt başlığa ayrılmaktadır.
- Lehimli plaka eşanjör
- Shell tipi eşanjör
Kondenser Soğutma Sistemi Kullanım Alanları
Kondenser soğutma sistemi ekonomik bir sistem olmasının yanı sıra doğa dostudur. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir etkide bulunmaz. Önceden soğutma işlemi sayesinde zamandan tasarruf sağlar ve verimi en üst düzeye çıkartır. Su ve elektrik kullanımı bakımından da oldukça kullanıcı dostu bir sistemdir. Sunduğu birçok avantaj sayesinde pazarda kendisine oldukça sağlam bir yer edinmiştir ve farklı alanlarda çok farklı amaçlarla kullanılmak üzere tercih edilmektedir.
Kullanım alanlarından belli başlı olanları şunlardır;
- Enjeksiyon makineleri
- Jeneratör sistemleri
- Kompresörler
- Turbo kompresörler
- Termal su kaynakları
Kondenser soğutma sistemleri çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Genel olarak dikkat edilmesi gereken, sistemin içerisinden geçen havanın serbest olarak dağılabilmesi ve karşı bir basınçla karşılaşmamasıdır. Verimliliği düşüren yanlış bir konumlandırma buna örnek olarak gösterilebilir.
Tüm Yorumlar