Serpantin ve Eşanjör Farkı Nedir?

Serpantin, yüzey alanı arttırarak daha az boruyla kullanımı hedefleyen rezistanstır. Eşanjör ise fiziki olarak temas sağlamadan farklı akışkanlar arasında ısı transferini gerçekleştiren devre elemanları olarak bilinir. Bu açıdan bakıldığında gerek serpantin gerekse eşanjör üretim aşamasından kullanım sahalarına varana kadar bir dizi farklılıklar içerir.

Serpantin ve Eşanjör Farkı

  • Serpantinler sıvı ya da gazı istenilen ısı düzeyine ulaştırmak için kullanılır. Tercih edilen sistemlerde kıvrılarak a da bükülerek yüzeylere uygulanmaktadır.
  • Serpantin genellikle bakır ve çelikten üretilir. Kanat kısımlarında ise alüminyum sıklıkla tercih edilir. 
  • Radyatör sistemlerinde kullanılan serpantin, ısıtma ve soğutma sistemlerinde görülür.  İhtiyaca göre farklı boyut ve formlarda üretilebilir ve endüstriyel alanlarda kullanımı uygundur. 
  • Serpantinler, ısıtma sistemleri için 1-2 sıralı, soğutma da ise 2-4-6 sıralı olarak üretilebilir. 
  • Isıtma sistemlerinde kullanılacak serpantinlerde paslanmaz çelik, bakır veya bafon borular tercih edilebilir. 
  • Eşanjörler boru tip eşanjör, palaklı eşanjör ve özel uygulama eşanjörler olarak üç gruba ayrılır. 
  • Eşanjörde ısı değişimi plakalar aracılığıyla sağlanır. Akışkanlar bu plakalar yönünde hareket eder ve contalar aracılığıyla yönlendirilir. 
  • Enerji santrali, bina ısıtma ve soğutma sistemleri, klima sistemleri gibi alanlarda kullanılır. Ayrıca farklı yoğunluğa ve viskositeye sahip sıvıları ısıtmak ya da soğutmak için petrokimya ve ilaç endüstrisi gibi alanlarda da kullanılabilir. 
  • Eşanjörlerde gövde ve kullanılan kompansatör genleşme hesabına göre ayarlanır. 
  • Eşanjör imalatında perdeleme, ısı transferini en üst seviyeye çıkaracak şekilde tasarlanmaktadır. 
  • Eşanjörlerde türbülans için kroçilli boru ve türbülatörlü borular tercih edilir. 

 

Serpantin ve Eşanjör İmalatı

Serpantin, ısıtma veya soğutma sistemlerinde kullanılmak için üretilen rezistans olarak tanımlanabilir. Isıtıcı-soğutucu gazlar ya da sıvılar ile rezistans etkisi ortaya çıkarılır. Serpantinlerin imalatı uzman ekip tarafından yönetilmesi gereken profesyonel bir süreçtir. Isıtma sistemleri için 1 veya 2 sıralı olarak üretilir. Soğutma sistemlerinde ise 2,4 veya 6 sıralı olarak imal edilebilir. Eşanjörler de serpantin üretiminde olduğu gibi profesyonellik gerektirir. Müşteri talepleri ve proses bilgileri doğrultusunda imalat süreci tasarlanarak yönetilmelidir. Eşanjör, U borulu veya düz borulu sistemlerde farklı yöntemlerle imal edilir. Ayrıca üretimde gerekli testler yapıldıktan sonra teslimat gerçekleştirilir. Karbon çelik, paslanmaz çelik veya bakır gibi materyaller tercih edilir. Akışkanın cinsine göre boru çapı hesaplanır. 

Gerek serpantin gerekse eşanjör sistemsel ve üretim açısından farklılıklara sahiptir. Ancak her iki ürünün de imalatı profesyonel bir ekip tarafından dizayn edilerek gerçekleştirilmelidir. Eşanjör ve serpantinin sorunsuz çalışması, kullanım ömrünn uzun olması ve bu süreçte olumsuzlukların ortaya çıkmaması için imalat aşamasına dikkat edilmesi büyük önem arz eder. Bu nedenle sistemin ihtiyaç duyduğu eşanjör veya serpantin tipi için her aşamada titizlikle çalışan ve gerekli teknoloji ile profesyonel üretim sağlayan firmalarla çalışmanız gerekir. 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar