Yağ soğutma eşanjörü, 1,2mm et kalınlığında ve Ø16 mm çapında yivli bakır borulardan üretilmekte olup birçok alanda kullanılan eşanjör tipidir. Endüstriyel makinelerin çalıştığı süre boyunca soğutulması amacı ile kullanılır. Yağ soğutma eşanjörünün çalışma prensibi, soğutma kulesi veya chillerden gelen suyun makinelerden gelen sıcak yağ ile çarpışması sonucu makinelerin soğutulması sistemine dayanır. Yüksek performanslı eşanjörler olarak oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Yağ Soğutma Eşanjörü İmalatı
Belli ölçülerde üretilmenin yanında prosese özel üretimlerinin de yapıldığı yağ soğutma eşanjörünün iç boruları yivli bakır borular kullanılarak üretilir. Boruların yivli olması ısı transfer yüzeyini arttırmakta olup yüksek performans avantajı sağlar. Özellikle hidrolik sistemlerin çalışma kapasitesini arttırmakta olup, yağ soğutma eşanjörlerinin en önemli özelliği daha az basınç kaybının olması ve ısı transferinde yüksek verimliliğin elde edilmesidir.
İki farklı akışkan arasında ısı transferini sağlayan yağ soğutma eşanjörü, yapısındaki plakalar sayesinde yüksek verimlilikte ısıtma ve soğutma yapabilen eşanjör çeşididir. Kullanım alanları ve akışkanlara göre 3 farklı çeşidi bulunur.
- Boru tipi yağ soğutma eşanjöü
- Plakalı ısı eşanjörü
- Özel uygulama eşanjörleri
Yağ soğutma eşanjörü üretiminde ısı transferi yapılacak akışkanlar, akışkan özellikleri ve akışkan transferi sırasında eşanjör içindeki hal değişimleri göz önünde bulundurulur. Yağ soğutma eşanjörü imalatında;
- Tamamı karbon çelik
- Tamamı paslanmaz çelik
- Bakır ve özel alaşımlı
- Bafon veya pirinç boru demeti
- Karbon çelik gövdeli veya
- Paslanmaz gövdeli borular kullanılır.
Yağ Soğutma Eşanjörü Kullanım Alanları
Farklı uygulamalarda ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan yağ soğutma eşanjörünün kullanım alanı oldukça geniştir. Bunlar;
- Kimya Endüstrisi
- Otomotiv Sektörü
- Petrokimya Endüstrisi
- İlaç Sektörü
- Demir-Çelik Endüstrisi
- Bina Isıtma-Soğutma Sistemleri
- Metal İmalat Sndüstrisi
- İklimlendirme Santralleri
- Tekstil Sektörü
- Kâğıt Endüstrisi
- Güç üretimi vb. sektörler
Yağ Soğutma Eşanjörü Özellikleri
- Standart yağ soğutma eşanjörü maksimum 140 ℃ sıcaklıkta çalışma özelliğine sahiptir.
- Ortalama 9 bar çakışma basıncına uygundur.
- 18.100 kcal/h- 371.000 kcal/h arası farklı modellerde üretilir.
- Dış boru malzemesi çelik, iç boru malzemesi bakır, kapaklar döküm malzemedir.
- Standart boruların et kalınlığı 0,6 mm olup Ø9,52 mm çapındadır.
- 60lt/dk - 1200 lt/dk arası farklı modellerde üretilir.
- Tüp adedi, boru çapı, boru kalınlığı ve bakır yüzey alanları ihtiyaçlara göre değişen ölçülerde üretilir.
- Üretiminde ihtiyaca göre farklı metaller kullanılır.
- Isıtma soğutma sistemlerinde kullanılan yüksek performanslı eşanjör çeşididir.
- Kullanım alanı geniştir.
- Sanayi makinelerinde kullanılan hidrolik yağın istenen sıcaklıkta tutulmasını sağlar.
- Kule veya kuyu suyu kullanılan sistemlerdeki yağın soğutulmasında kullanılır.
- Isı transfer sıvıları, yağlama ve soğutma yağları için uygundur.
- En yeni üretim teknikleri ile üretilen kaliteli ürünlerdir.
- Deniz suyu soğutmalı ve tatlı su soğutmalı olarak farklı ürün grupları vardır.
- Ekonomik, temizliği kolay, dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Yağ Soğutma Eşanjörü Avantajları
Hem düşük hem de yüksek sıcaklıktaki sistemlerde çalışabilen yağ soğutma eşanjörü, ısı transferinde yüksek performanslı eşanjör çeşidi olarak tercih ediliyor. Kullanıldığı alanın özelliğine ve çalışma şartlarına göre farklı niteliklerde üretildiği için ihtiyaçlara en etkili şekilde cevap veriyor. Yağ soğtuma eşanjörlerinin avantajları şöyledir;
- Yüksek basınç altında çalışır
- Termik şoklara dayanıklıdır
- İhtiyaca ve kullanım alanına göre farklı ölçülerde üretilir
- Basınç kaybı düşük seviyelerde yaşanır
- Montajı kolay olup bakım, onarım ve temizliği pratik bir şekilde yapılır
- Kullanıldığı ısıtma soğutma sistemlerine göre boru sayısı, boru uzunluğu ve boru adımı projeye özel ayarlanır
- Tasarım ve dizayn avantajı ile ön plana çıkar
- Uzun ömürlü olup sorunsuz kullanılır
- Periyodik bakım ve onarımı yapıldığı takdirde ömrü uzar.
Gerek performansı gerekse teknik özellikleri ile birçok avantaj sunan yağ soğutma eşanjörü, hızlı ve etkili çözümler sunan eşanjör tipidir.
Yağ Soğutma Eşanjörü Nasıl Hesaplanır?
Yağ soğutma eşanjörü hesabı yapmak için bazı verilere ihtiyaç duyulur. Hesabın doğru yapılması ve doğru yağ soğutma eşanjörünün imalatı, kullanılacak sistemin verimliliği için son derece önemlidir. Yağ soğutma eşanjör hesabı yapılırken;
- Yağ akışkan tipi
- Tank için öngörülen sıcaklık
- Soğutma kapasitesi
- Suyun giriş sıcaklığı
- Yağın beklenen çıkış sıcaklığı
- İhtiyaç duyulan maksimum su miktarı dikkate alınır.
Yağ soğutma eşanjörleri 10 kW - 1200kW kapasitelerinde üretilen eşanjörler olup farklı kullanım alanlarına sahiptir. Sanayi makinelerinde kullanılan hidrolik yağın ihtiyaç duyulan sıcaklık derecesinde kalmasını sağlayan yağ soğutma eşanjörleri, kule veya kuyu suyu kullanılan sistemlerde yağ devresi içerisinde sirküle edilen yağın istenen seviyede soğutulmasını sağlar. Bu tür yağ soğutma eşanjörleri, farklı şekillerde üretilmekte olup farklı bar testlerine tabi tutularak üretilir. Yağ soğutma eşanjör hesabı yapılırken, imalatçıların kullandığı programa göre eşanjörler boyutlandırılmaktadır. Günümüzde farklı markalarda yağ soğutma eşanjörleri bulunuyor. Buna karşın aynı sektörlerde kullanılan farklı marka yağ soğutma eşanjörleri aynı ısı değerleri altında kullanılıyor. Isı transfer m² birimleri arasındaki fark ise %3-%5 arası değişkenlik gösteriyor. Bu farkın yükseldiği durumlarda ise iyi bir araştırma yapmak gerekiyor.
Borulu Yağ Soğutma Eşanjörü Kullanımı
Isı eşanjörleri arasında kullanım olarak geniş bir yelpazeye sahip olan borulu yağ soğutma eşanjörü, tasarımında kullanılan borular nedeni ile borulu yağ soğutma eşanjörü olarak tanımlanır. Silindirik bir gövdeye sahip olup gövdeye yerleştirilen küçük çaplı borular bütünüdür. Kullanılan boruların et kalınlığı akışkan özelliğine ve çalışma basınç seviyesine göre değişir. Özellikle petrol rafinerilerinde ve büyük kimyasal proseslere sahip sektörlerde tercih edilir. Kendi arasında farklı çeşitleri bulunur. Dairesel borular oval borulara göre daha yüksek basınçlara dayanıklı olduğundan yüksek basınçlı sistemlerde dairesel borulu yağ soğutma eşanjörleri tercih edilir. Isı transfer yüzeyleri boru yüzeyinde gerçekleşmekte olup farklı sıcaklıklara sahip akışkanlar arasında ısı transferini en yüksek seviyelerde sağlar.

Yağın tipine, öngörülen tank sıcaklığına, yağın giriş çıkış sıcaklığına, suyun giriş sıcaklığına, maksimum su miktarı ve soğutma kapasitesine göre yapılan hesaplamalar sonrası üretilir. Makinelerin çalışma süresi boyunca ısınan yağlarının soğutulması makinelerin sağlıklı çalışmasında son derece önemlidir. Isınan yağ soğutulmalı ve devir daimi sağlanmalıdır. Borulu yağ soğutma eşanjörü, pistonların aşınmasını engelleyen ve makinelerin ömrünü uzatan cihazlardır.
Soğutma uygulamalarının vazgeçilmezi olan yağ soğutma eşanjörünün uzun süreler sorunsuz kullanılabilmesi için periyodik bakımları ihmal edilmemelidir. Kullanıldığı alana göre zaman içinde kirlenme veya deformasyon görülebilir. Periyodik bakım, onarım ve temizliği yapılan yağ soğutma eşanjörlerinin ömrü uzun yüksek performansta ve olup sorunsuz kullanılır. Özellikle temizlikte doğru kimyasallar kullanılmalı, boruların zarar görmesi engellenmelidir. Bu tür risklerin ortadan kaldırılması için yağ soğutma eşanjörü bakım ve temizliğinde uzmanlardan destek almak önemlidir. Kullanım alanı korozyona yatkın olan eşanjörler periyodik olarak kontrolden geçirilmeli, korozyona uğrayan borular değiştirilerek eşanjörün performansı yükseltilmelidir.
Tüm Yorumlar