İnsanoğlunun 7000 yıldır kullandığı bakır; ısıtma sistemlerinden içme suyu tesisatına, doğalgaz tesisatından soğutucu akışkan devrelerine kadar kullanım alanı son derece geniş bir madendir. Bakır boru, M.Ö 2750 yıllarında Mısırlılar tarafından su taşımak amacı ile kullanılmıştır. Romalılar devrinde bakır su depolarına rastlanır. Bakır boru ilk kullanıldığı zamanlarda boru etleri çok kalın olduğundan maliyeti yüksek bir malzeme idi. Lehimli sistemlerin 1930’lu yıllarda geliştirilmesi ile et kalınlıkları inceltildi ve maliyetler %50-%75 oranında düştü. Isıtma-soğutma sistemleri, gaz sistemleri ve sıhhi tesisatlarda kullanılan bakır borular günümüzde %95’lik bir piyasaya sahiptir.
Bakır Boru Avantajları
- Korozyona karşı dayanıklıdır
- Kolay şekillendirilebildiği için kullanım kolaylığı yüksektir
- Düşük genleşme özelliğine sahiptir
- Yüksek ısılarda bile %100 oksijen ya da gaz geçirmeme özelliği ile antibakteriyeldir
- Isı iletkenliği yüksek olup enerji verimliliği çok iyidir
- Yüksek çekme mukavemeti ile sağlamdır
- Basınca dayanıklılık olarak yüksek performans gösterir
- Estetik görünümlüdür
- Yangın olaylarından etkilenmez, yangına dayanıklıdır
- Saf bir maden olup çevreye duyarlıdır
Radyatör Nedir?
Isıtma-soğutma sistemlerinde kullanılan bir cihaz olan radyatör, sahip olduğu avantajlarla mekanik tesisatçılığın olmazsa olmaz elemanıdır. Isıtılan veya soğutulan su radyatör kanallarında dolaşır. Isınan veya soğuyan radyatör, sıcak-soğuk yayarak ortamın ısıtılmasını veya soğutulmasını sağlar.
Özellikle sıcak sulu sistemlerin temel elemanı olan radyatör, kullanıldığı alana uygun ısıtıcı yüzeyi geniş bir cihazdır. Sıcak su ısıtma sistemlerinde ısınan sıcak su radyatöre girer. Alttan dönüş yaparak dönüş boruları ile su tekrar kazan dairesine gider. Dönen suyun sıcaklığı ilk sıcaklığa göre 20 ℃ daha azdır. Örneğin 90℃ giren su 70 ℃ olarak çıkar.
Bakır Borulu Radyatör
Üstün ısı iletkenliği ile bakır borulu radyatör, alüminyumdan daha ağır ve onarımı kolay bir radyatör çeşididir. Hasarlara karşı dayanıklı olup geri dönüşümü daha kolaydır. Bakır radyatörlerde tüpler dar olup borular lehimlenir. Isı transferinin yüksek olduğu ve basıncı yüksek olmadığı sıcak su, kızgın su ve yağlı sistemlerde kullanılmaktadır.
Boru içinden geçen akışkanlardan aldığı ısıyı ortama yayan bakır borulu radyatör, ısıtma-soğutma sistemlerinin ısı değiştiricileri olup kullanım alanı oldukça geniştir.
Bakır Borudan Radyatör Yapımı
Sarmal kanatlı veya pul dizme serpantinler olan kanatlı bakır borular, özel kalıplarda üretilen lamelli üniteler de olabilir. Standart veya müşteri talepleri doğrultusunda üretilmekte olup, özel üretimlerde müşterilerden gelen teknik şartnameye göre üretimi yapılır. Özel tasarım ve projeler başta olmak üzere tüm üretimlerde deneyimli bir ekip çalışır.
Bakır borulu radyatör tasarımında kullanım amacı, akışkan cinsi, ortam koşulları ve ihtiyaç duyulan kapasite gibi noktalara dikkat edilmektedir. Özel programlar kullanılarak yapılan hesaplamalar sonrası müşteriye en ideal çözümleri üreten radyatörler yapılır. Ayna-boru montajı kaynak yöntemi ile yapılmaktadır. Radyatörlerde kullanılan serpantinlerin kanat şekli kullanılan sistem koşullarına göre değişmektedir.
Bakır boru, kullanılır durumdaki binalarda açıkta olan ısıtma borulamasında kullanılan boru çeşididir. Estetik olup boyanabilir veya cilalanabilir. Sıcak su geçişinde boruların şekli bozulmaz ve sarkma meydana gelmez. Kesit daralmasının neden olduğu akış direnci daha azdır.
Bakır borudan yapılan el yapımı radyatörlerin fabrika analoglarından bir farkı yoktur. Bakır borulu ev yapımı radyatörler en yaygın ısıtma cihazlarıdır. Tek bir boru veya boruların birleştirilip monte edilmesi ile imal edilir. Enerji verimliliği boru çapına ve yapılandırma tarzına bağlıdır. Kompakt boyutta ve maksimum ısı değişim yüzeyinde olan bakır borulu radyatörler basitçe kaynaklanarak monte edilir. Tek dezavantajı büyük çaplı boruların bükülmesinin zor olmasıdır.
Tüm Yorumlar