Borulu ısı değiştirici nedir, genelde yuvarlak kesitli borulardan üretilen, bunun yanında üretiminde eliptik, prizmatik veya burulmuş tip borular kullanılan ısı değiştiricilerdir. Farklı sıcaklıklara sahip akışkanların birbirine temas etmeden ve karışmadan ısı transferinin gerçekleştiği sistemlerin en önemli elemanlarıdır. Yüksek basınç farkı olan akışkanlar için tasarlanan borulu ısı değiştiriciler, sıvı-sıvı ya da faz değişimi uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Kapasite veya çalışma şartları ve ortamına göre özel olarak ta tasarlanabildiklerinden, özellikle endüstriyel uygulamalarda ilk tercihler arasındadır.

Borulu Isı Değiştirici Çeşitleri
Borulu ısı değiştiriciler, gövde borulu, çift borulu ve spiral borulu olmak üzere 3 grupta incelenir. Farklı proseslere en ideal çözümü sunmak için üretilen ısı değiştiriciler olup prosese ve ihtiyaçlara özel üretilir. Alanında uzman makine mühendislerinin tasarladığı cihazlardır. İhtiyaca göre standart ısı değiştiriciler özelleştirilmekte, kapasite ve boyut olarak farklı özelliklerde borulu ısı değiştiriciler üretilmektedir. Proses ihtiyacına göre farklı malzemelerin de kullanıldığı borulu ısı değiştiricilerin çeşitleri şöyledir;

Gövde Borulu Isı Değiştirici: Yuvarlak boruların silindirik bir hazne içine yerleştirildiği ısı değiştiricilerdir. Ana bileşenler, borular, boru destekleri, ön ayna, arka ayna ve şaşırtma levhasıdır. Proses endüstrisinde en çok kullanılan ısı değiştirici çeşididir. Günümüzde kullanılan tüm ısı değiştiricilerin yaklaşık %60’ı gövde boruludur. Gövde içerisinde birbirine paralel yuvarlak boruların yer aldığı ısı değiştiricilerdir.

Çift Borulu Isı Değiştirici: İç içe geçmiş şekilde konumlandırılmış iki borudan oluşan ısı değiştirici çeşididir. İçte kullanılan boru kanatçıklı veya düz boru olabilir. Akışkanlardan biri içteki boruda diğeri ise bu iki boru arasında dolaşarak hareket eder. Yüksek maliyetli bir ısı değiştirici olup genelde küçük kapasiteli uygulamalarda tercih edilir. En basit ısı değiştirici tipidir. Genelde çoklu ünitelerde kullanılır. Çoğunlukla karbon çelikten üretilmektedir.
Spiral Borulu Isı Değiştirici: Bir gövde içerisinde bobin şeklinde sarılmış bir veya birden fazla spiral borunun bulunduğu ısı değiştirici tipidir. Termal genleşme sorunu pek yaşanmasa da temizliği çok zordur. Genelde havuz ve depolarda kullanılan spiral borulu ısı değiştiriciler, akışkanların sıcaklık kontrolü vazifesi görür. Spiral borunun dış yüzeyi ve depo içi temizliği son derece kolaydır.
Tasarım şekline göre U borulu ve düz borulu çeşitleri bulunur.

Borulu Isı Değiştirici Kullanım Alanları
Borulardan yapılan borusal ısı değiştiricilerin kullanım alanı son derece geniştir. Bir akışkanın boru içinden diğer akışkanın da boru dışından aktığı ısı değiştiriciler olup boru çapı, boru sayısı, boru adımı ve boru uzunluğuna göre düzenlenerek farklı alanlarda kullanılır. Özellikle denizcilik sektöründe tercih edilmektedir. Gemilerde yağ, yakıt ve su buhar devrelerinin ısıtma, soğutma ve yoğuşturma işleminde sıklıkla kullanılır. Isıtıcı olarak kullanıldığı yerde su buharı, soğutucu olarak kullanıldığında ise tatlı su ya da deniz suyu kullanılır.

Endüstriyel uygulamalarda gövde borulu ısı değiştiriciler tercih edilir. Gövde içine paralel olarak yerleştirilen çok sayıda borudan oluşmakta olup yüksek verimliliğin elde edildiği ısı değiştiricilerdir.
İplik ve kumaş boyama makinelerinde, yağ soğutucularda, turbo şarj soğutucularında, kompresör hava soğutucularında petrokimya ve rafineri sektöründe kullanılmaktadır.

Borulu Isı Değiştirici Avantajları
- Yüksek basınçlara dayanıklı olacak şekilde üretilir
- Yüksek ve düşük sıcaklıklarda yüksek verim elde edilir
- Boyut sınırlaması yoktur
- Termal şoklara dayanıklı olup sorunsuzdur
- Hemen-hemen tüm uygulamalarda kullanılabilir
- Bakım, onarım ve temizliği kolay olup kolayca sökülüp montajı tekrar yapılabilir
- Boru çapı, boru adımı, boru sayısı, boru uzunluğu ve boru düzenlemesi ihtiyaca ve prosese özel değiştirilebilir
- Serpantinler hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklayın
- İletişim kurmak için burayı tıklayın
Tüm Yorumlar