Buhar Radyatörü

Buhar radyatörü, dünya üzerinde sanayi devrimine yol açmış olan buharın, günümüz endüstrisinde mümkün olduğunca verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılmasını sağlayan ısı dağıtıcısıdır. Buhar radyatörleri, buharın oluşması sonucunda ortaya çıkan enerjinin süreç içerisindeki havasının ısıtılarak kullanılmasını sağlarlar. Buhar sıcaklığının kondens oluşumu süresince sabit kalabilmesi buhar radyatörlerinin önemli kullanım avantajlarındandır. Bu özelliğinden dolayı verim konusunda oldukça üst düzeydedir ve geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Buhar Radyatörü Kullanım Alanları

Buhar radyatörleri alan ısıtması başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarında en çok dikkat edilmesi gereken husus emniyet ventilleri ve contalardır. Yüksek verim elde edilmesi ve sistemin sağlıklı bir şekilde çalışır halde kalması için sistemin basınç değerlerine uygun conta kullanılması gerekir. Bununla beraber verim kaybına yol açmamak için çalışma sıcaklık değerlerinin biraz üzerinde emniyet ventili kullanılması tavsiye edilir. Buhar radyatörlerinin kullanım alanlarında, kullanılan buharın temizliği ve kalitesi de oldukça önem taşır. Buhar radyatörlerinde olumsuz etkiler bırakan faktörler ise buharın oluşturulmasında kullanılan besi suyunun kireçli ve kirletici bakımından yoğun bir yapıda olmasıdır. Bunların beraberinde iletkenlik değerinin düşük olması da buhar radyatörünü doğrudan etkileyen etmenler arasındadır. 

Buhar oluşturmaya elverişli olmayan su kullanımı radyatörün ısıtıcı borularında tıkanıklığa yol açabilmektedir. Bunun sonucu olarak da radyatörün verimi zaman içerisinde düşerek kullanılamaz hale gelmektedir.

Buhar radyatörleri söz konusu olduğunda göz ardı edilmemesi gereken unsurlardan bir diğeri de, rejim sırasındaki kondens miktarı ve pik çekimlerde oluşacak kondens miktarının kondenstop tarafından karşılanabilecek düzeyde olması gerektiğidir. Endüstriyel olarak kullanılan radyatörler, farklı kaynaklardan sağlanan ısı enerjisine sahip sistemlerde ısıtma ya da soğutma amaçlı kullanılmaktadırlar. Isı değiştirici olarak adlandırılan ve ortam ısısının değiştirilmesinde kullanılan radyatörlerde şu akışkanlar kullanılmaktadır;

  • Kızgın yağ
  • Sıcak su
  • Kızgın su
  • Buhar
  • Deniz suyu

Buhar radyatörü kullanımındaki en önemli avantajlardan biri de pompa kullanımına gerek kalmadan buharın boru içerisinde kendi basıncı ile akabilmesidir. 

Buharlı radyatörler, en eski radyatör tipi olmasının yanı sıra Avrupa’daki sanayi devriminin başlangıcından bu yana aralıksız olarak kullanılmaya devam etmektedir. Günümüzde binalar ve endüstriyel tesisler gibi çok çeşitli alanlarda farklı amaçlarla kullanılan buharlı radyatörler, suyun ısıtılması amacı ile bir kazana bağlanmak suretiyle kullanılır. Kazanda ısıtılan su buharlaşarak dikey borular vasıtasıyla radyatöre ulaşır. Burada gerekli olan termal enerji radyatörde bulunan kanatçıklar tarafından sağlanır. Buhar ısısını kaybettiğinde tekrardan suya dönüşerek ısınmak üzere kazana döner. Bu süreç bir devir daim olarak devam eder. Bu devir daim sayesinde akışkanda herhangi bir kayıp yaşanmadan sistem sorunsuz ve düzenli olarak işleyebilmektedir.

Buhar Radyatörü Nasıl İmal Edilir?

Tıpkı diğer radyatör çeşitleri gibi buhar radyatörü de serpantinlerin gruplandırılması ile oluşturulur. Kullanılmak istenen alanın özelliklerine ve transfer edilecek akışkanın cinsine göre farklı yapıdaki serpantinler kullanılır. Serpantin türlerine göre sınıflandırılmaları şu şekildedir;

  • Kanatsız çıplak borulu radyatörler
  • Düz boruya sarımlı serpantinli radyatörler
  • Oval boruya kanat dizmeli serpantinli radyatörler
  • İkili boruya kanat dizmeli serpantinli radyatörler
  • Yivli serpantinli radyatörler
  • Kroçilli boru serpantinli radyatörler

Yapımında farklı malzemeler kullanılan ve farklı yapılara sahip radyatörler; kullanılacakları alanın özellikleri, korozyon oluşum düzeyi ve çalışma şartları gibi etmenlere göre galvaniz kaplama, elektro galvaniz kaplama ve sıcak daldırma galvaniz kaplama gibi işlemlere tabi tutulurlar. Bu işlem, radyatörleri ortam şartlarına daha dayanıklı hale getirmek ve yüksek verimlilik sağlamak için uygulanır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar