Ana Eşanjör Temizliği nasıl Yapılır?

Ana eşanjör temizliği, kombilerin tamamında bulunan ve kombi içerisindeki suyun ısınmasını sağlayan eşanjörlerin sağlıklı bir şekilde çalışması için büyük önem arz eder. 

Kombi içerisindeki en önemli parçalardan biri olan eşanjörler; kombi çeşitlerinin tamamında bulunsa da, üretildiği markalar doğrultusunda yapısal farklılıklar içermektedir. Kombi çeşitlerinin pek çoğunda tek parça halinde olsa da bazı kombilerin bünyesindeki eşanjör sayısı iki olabilmektedir.

Tek ve Çift Eşanjör

Kombi tarafından suyun ısıtılması ve bu sayede kaloriferlerin ısı düzeyinin yükselmesini sağlayan ana parça eşanjördür. Banyo ve mutfak gibi ıslak alanlardaki sıcak suyun sağlanması da eşanjörün görevleri arasındadır. 

Çift eşanjörlü yapıya sahip kombilerde, eşanjör parçalarının biri ana parça olarak belirlenir. Ana parça olarak tanımlanan eşanjörün görevi, mutfak ya da banyo sularının ısıtılması ve kalorifer peteklerine sıcak su sağlanmasıdır.

Sekonder yani ikincil parça ise, ana parça tarafından gönderilen sıcak suyun yansıtılması görevini üstlenmiştir. Kombi içerisinde tek ya da çift eşanjör bulunması temizlik bakımından gözle görülür bir fark yaratmamaktadır. 

Parça sayısının az ya da çokluğuna bakılmaksızın düzenli temizlik ve bakım işlemleri her kombi için yapılmalıdır. Çünkü kombi içerisinde ısınan ve sisteme verilen su, zamanla kombi içerisindeki parçalarda kireçlenmeye neden olmaktadır. 

Bu kireçlenme miktarının daha da kalınlaşmaması ve makinenin çalışamaz duruma gelmemesi adına temizlik işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle sularında çok fazla kireç bulunan şehirlerde temizlik işlemlerine daha da dikkat edilmesi gerekir.

Eşanjörler ve Kaliteleri

Eşanjörlerin başlıca görevi, kombi dâhilinde devir daim sağlayan sıvıların yani sıcak ve soğuk suyun birbirine karışmaksızın ısı transfer olayının gerçekleştirilmesidir. Eşanjörler kendi içerisinde ya da dış kısımlarında bulunan pek çok plaka ile bağlantılı olarak çalışırlar. 

Bu plakalar, karbon çelik ya da paslanmaz çelik malzemeler kullanılarak imal edilmektedir. Kullanılan malzeme ve marka doğrultusunda fiyat skalası değişkenlik gösterse de, işçilik bakımından büyük uğraşlar gerektirmediğinden çok yüksek fiyatlar görülmemektedir.

Çin’de üretilen eşanjörler ile Avrupa’da üretilen eşanjörler arasında ciddi bir fiyat farkı göze çarpmaktadır. Bu durum, malzemelerin imalatında kullanılan çelik oranından kaynaklanmaktadır. Çin’de üretimi yapılan eşanjörlerde çelik oranı son derece düşük tutulmaktadır ve malzeme kalitesinin düşük olmasından sıklıkla arıza durumları baş göstermektedir.

Ayrıca bu arıza durumlarında parçanın sökülmesi, tamiri ve yeniden montajı oldukça zor bir hal almaktadır. Arıza durumunun yanı sıra, rutin temizlik ve bakım işlemleri de Avrupa üretimi eşanjörlere oranla daha zordur. Malzeme kalitesinin düşük olması sadece bu kadarla da kalmayıp, malzeme ömrünü de ciddi oranda düşürmektedir. Bir müddet sonra sıcak sudan kaynaklı olarak malzemenin zarar görmesi kaçınılmazdır ve parçada delinmeler görülür. 

Eşanjör Temizliği

Temizlik işlemleri eşanjörler için hayati önem taşımaktadır. Temizliğin düzenli ve doğru bir şekilde yapılmaması halinde, plakalar kireç ile kaplanır ve ciddi miktarda enerji kayıpları yaşanır. Çünkü kireçlenmeden kaynaklı olarak ısının istenilen miktarda iletilmesi mümkün olmamaktadır. 

Malzeme içerisinde biriken kireç, suyun yeteri kadar ısınamamasına da sebep olmaktadır. Düşük bir maddi külfete sahip olan temizlik işlemleri düzenli olarak yapılabilir ve bu sayede enerjiden ciddi oranda tasarruf sağlanabilir. Eşanjör temizliği ortalama olarak yılda bir kez gerçekleştirilmektedir.

Plakalı Eşanjörün Sağladığı Faydalar

Plakalı eşanjörlerin sağlamış olduğu en büyük avantaj, ısı kapasitesinin yeterli olmadığı durumlarda parça üzerine ekleme yapılabilmesidir. Plakaların üzerine monte edilen parçalar sayesinde ısı daha fazla yayılabilmektedir. 

Aynı zamanda bu parçalar, kullanım sonucu kirlenen suyun kombi içerisine akmasını da önlemektedir. Bu durum da kombide arıza görülmesinin ve ekstra masraf çıkmasının önüne geçmektedir. 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar