Kızgın Su Radyatörü

Kızgın su radyatörü, ortam ısısının değiştirilmesi amacı ile kullanılan bir radyatör çeşidi olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Yüksek ısılı kızgın suyun enerjisinden faydalanılarak ortamın ısıtılması sağlanır.  Günümüzde kullanılan radyatörler arasında düşük maliyetli ve verimli oluşu ile sıklıkla tercih edilir. Konutlardan endüstriyel alanlara kadar geniş bir alanda kullanılmakta olup, kullanıldığı alanlarda yüksek verim elde edilir. 

Kızgın Su Radyatörü Kullanımı

Kızgın su radyatörü, kullanıldığı sistemlerde sergilediği performansla en çok tercih edilen radyatör çeşitlerinden biridir. Kullanımda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, transfer ve dolaşımı sağlanan suyun kirlenme riskidir. Suyu kirletici maddelerin varlığı zamanla radyatör verimini düşürür. Dolaşımın sağlıklı olmasını engelleyen faktörler sudaki artan kir ve kireç miktarıdır. Transfer edilen suyun kirlenme oranı arttıkça radyatörün performansı aynı oranda düşer. Bu nedenle radyatörlerin periyodik bakımı ihmal edilmemeli, kirlilik oranının artmasının radyatörü kullanım dışı bırakabileceği unutulmamalıdır.

Kızgın su radyatörlerinde verimliliği etkileyen bir diğer faktör ise buhar oluşumudur. Buhar oluşumunun engellenmesi, tasarım aşamasında kızgın su radyatörü basınç değerlerinin doğru hesaplanması ile mümkündür. Buhar oluşursa kızgın su radyatörü içinde basınç ortaya çıkar. Basınç oluşumu ise sistemin işleyişini olumsuz etkileyerek performansını düşürür. Kızgın su radyatörü kullanım talimatındaki değerlere dikkat edilmesi, buhar oluşumunun engellenmesi ve verimli kullanım için önemlidir.

Kızgın Su Radyatörü İmalatı

Isı transferi ile ortam ısısının değiştirilmesi ve sıcak su temininde kullanılan kızgın su radyatörü, kullanım amacına göre farklı malzemelerden üretilmektedir. Çalışma şartları, kullanım alanı özellikleri, korozyon ve basınç değerlerine göre kızgın su radyatörleri imalatında farklı yapıda serpantin grupları kullanılır. Projeye ve kullanım alanına göre tasarlanan radyatörler; karbon çelik, paslanmaz çelik, bakır, bafon, pirinç ve bakır alaşımlı malzemeler kullanılarak imal edilir. Boru çapı, et kalınlığı ve malzeme ölçüleri kullanım amacına göre farklı değerlerde alınır. Serpantin yapısına göre farklı türde boru malzemeler kullanılır. Bunlar, düz boru, oval boru, kanatsız, yivli veya kroçilli boru olabilir. Tekli, ikili veya çoklu boruların kullanıldığı kızgın su radyatörü, ortam şartlarına ve korozyon riskine göre galvaniz kaplama, sıcak daldırma galvaniz kaplama veya galvanizsiz serpantinli olabilir. 

Kızgın Su Radyatörü Özellikleri

  • Ortam ısısının değiştirilmesi amacı ile kullanılır.
  • Sıcak su temininde tercih edilir.
  • Karbon çelik, paslanmaz çelik, bakır, bafon, pirinç ve bakır alaşımlı malzemelerden üretilir.
  • İmalatında düz boru, oval boru, kanatsız, yivli veya kroçilli boru kullanılır.
  • Düşük maliyetli ve yüksek performanslı olup birçok alanda tercih edilir.
  • Periyodik bakımları düzenli olarak yapıldığı sürece dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Binalarda, küçük işletmelerde ve endüstride kullanılır.
  • İhtiyaca göre farklı boyutlarda üretilir.
  • Termodinamik hesaplamalarında profesyonel programlar kullanılır.
  • TS EN standartlarında üretilmekte olup kalitelidir.
  • Kullanım değerlerine uyulduğu takdirde sorunsuz kullanılır.

Kızgın Su Radyatörü Kullanım Alanları

Düşük maliyetli ve yüksek verimli bir radyatör çeşidi olan kızgın su radyatörü birçok alanda kullanılmaktadır. Ortam ısısının değiştirmesi ve sıcak su temininde yüksek performanslı olup uzun ömürlü ve dayanıklı oluşu ile de tercih edilir. 

Binaların ısıtılması ve sıcak su ihtiyacının karşılanması, küçük işletmeler ve endüstride sıcak su temininde ve ortamın ısıtılmasında en çok tercih edilen radyatörler arasındadır. Sıcak su kaynağı bulunan tesislerde sıcak suyun ortaya çıkardığı enerjiden maksimum seviyede faydalanmayı sağlar. Sıcak su kaynağının bulunduğu ortamı veya başka yerdeki bir alanı ısıtmada kullanılan sistemlerdir. Sıcak su kaynağının olduğu işletmelerde, radyatörü ısıtmak için başka bir sıcak su kaynağına ihtiyaç duyulmaz. Tesisteki sıcak su kullanılarak ilave bir enerji harcaması engellenmiş olur. Minimum enerji ile maksimum performans sağlayan kızgın su radyatörü, fabrika ve enerji tesisleri başta olmak üzere, site, apartman ve jeotermal kaynakların olduğu işletmelerde kullanılmaktadır.

Endüstriyel radyatör çeşitleri arasında olan kızgın su radyatörü, birçok avantaja sahip radyatör tipi olup sıklıkla tercih edilmektedir.

Kızgın Su Radyatör Bakımı

Kızgın su radyatörünün ilk günkü performansı ile çalışmasında periyodik bakım ve onarım önemli rol oynar. Kızgın su radyatörü bakımı alanında tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Kızgın suyun istenen sıcaklıkta tutulabilmesi sistemin belli bir basınç altında tutulması ile mümkündür. Suyu kirleten maddeler ve korozyon etkisi basıncın artmasına ve radyatör veriminin düşmesine neden olur. Düzenli olarak yapılan bakım sonrası suyun kirlenme riski azaltılır ve kızgın su radyatörünün uzun süre maksimum verimle çalışması sağlanır. 

110-175 °С arası su orta sıcaklıkta, 175 °С üzeri sıcaklıktaki su yüksek sıcaklıktaki su sınıfına girmektedir. Kızgın su ile çalışan sistemlerden istenen verimin elde edilmesi periyodik radyatör bakımı ile sağlanır. İster konut ister işletme veya diğer endüstriyel alanlarda olsun, kızgın radyatör bakımı radyatörün verimliliğini arttırmanın yanında ömrünü de uzatır.

Termik enerjiyi bir ortamdan diğerine aktaran ve en ekonomik şekilde ısı transferi sağlayan kızgın su radyatörü, sadece binalarda değil ısıtılması istenen her alanda kullanılan radyatörler olarak popülerdir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar