Kızgın Yağ Eşanjörü

Kızgın yağ eşanjörü, her zaman kızgın yağın taşımış olduğu ısı enerjisini kullanan eşanjör tipidir. Buhar ve kızgın su elde edilmesi amacı ile imal edilmektedir. Su ve buhar elde etmenin yanı sıra diğer sıvıları ısıtma amaçlı da kullanıldığı alanlar bulunur. Kızgın yağın buharlaşma seviyesi suya oranla çok daha yüksektir. Bu nedenle aşırı yüksek ısıya gereksinim duyan uygulamalarda kızgın yağ eşanjörü tercih edilerek bu ihtiyaç karşılanmış olur.

Kızgın Yağ Eşanjörü Kullanımı

Kızgın yağ eşanjörünün kullanım değerleri dışında kullanılmaması gerekir. Bu durum yağ sıcaklığında önemli derecede düşüşlere sebep olacaktır. Sonuçta yağın akışkanlık yani viskozitesi düşeceğinden hem basınç hem de ısı gibi kayıplar meydana gelecektir. 

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus eşanjörlerde kullanılan yağ türüdür. Bu etken eşanjörde ısı, basınç ve akışkanlık değerini doğrudan etkiler. Bu sebeple eşanjörün kullanım değerlerine uygun olan yağların tercih edilmesi verimlilik açısından büyük önem taşır.

Kızgın yağ eşanjörlerinde doğru bir kullanım sağlamak için akışı gerçekleştiren motorlar mutlaka devrede bulunmalıdır. Bunun sebebi kızgın yağ eşanjörlerinde kullanılan yağın kalın moleküllere sahip olması ve bu sayede daha doğru sonuçlar vermeleridir. Böylece buharlaşma oranı en az seviyede kalır ve sistemin daha doğru ve istikrarlı çalışması sağlanır. Ayrıca sistem içerisindeki kalın moleküllere sahip yağı doğru oranda harekete geçirmek için dolaşım motorlarının sistemde bulunması etkili bir çalışma için son derece önemlidir.

Kızgın Yağ Eşanjörü Üretim Esasları

Kızgın yağ eşanjörleri de tıpkı diğer eşanjörler gibi müşterilerin talep ve istekleri doğrultusunda imal edilir. Müşteri, üretici firma ile irtibata geçerek proses bilgileri kapsamında akışkan özelliklerini dikkate alarak gerekli bilgileri verir. Bunun ardından üretim işlemi başlatılır. Üretim öncesinde imalatı gerçekleştirilecek olan üründe ilk olarak şu hesaplamalar yapılır;

  • Yüzey alanı
  • Boru çapı
  • Kullanılacak boru sayısı
  • Gövdenin boyu ve çapı
  • Giriş çıkış borusu
  • Flanş

Bu hesaplamalar doğru bir şekilde yapıldıktan sonra eşanjörün kullanılması düşünülen alanın özellikleri, sistem içindeki korozyon ve kirlilik faktörleri de hesaba katılarak üretime geçilir. Yani kızgın yağ eşanjörlerinin özel proseslere tabii tutularak üretildiğini söyleyebiliriz.

Kızgın yağ eşanjörlerinin üretiminde genel olarak boru ve kaynak malzemesine göre düz borulu eşanjör boru demetleri ve kaynak yöntemi kullanılır. Ancak bu sistemlerde akışkanın cinsi de göz ardı edilmeden kaynak ve makineto yöntemi gibi uygulamalar kullanılarak üretim yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra hidrostatik testler uygulanır ve bu test sonuçları bir rapor haline getirildikten sonra kayıt altına alınır. Kızgın yağ sistemlerinde genelde tek bir tarafı sabit olan ve diğer tarafı gezer ayna bulunduran düz borular kullanılır. Sistemlerin tasarlanmasındaki bir diğer önemli nokta ise sistemin tam sızdırmazlık özelliğine sahip olması için en doğru conta tercihinin yapılmasıdır.

Kızgın Yağ Eşanjörü Kullanım Avantajları

Alternatif enerjiye ihtiyaç duyan işletmeler için pek çok avantajlar sağlayan kızgın yağ eşanjörü, bu özellikleri sayesinde pek çok sektörde kendisine yer bulmuştur. Kızgın yağ eşanjörünün sağladığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek sıcaklık bulunan ortamlarda rahatlıkla çalışabilmesi
  • Oldukça sağlam ve esnek bir yapıya sahip tasarlanmış olması
  • Yüksek basınçlara karşı son derece dayanıklı bir yapıda olması
  • Basınç kayıplarının minimum seviyede olması
  • Malzeme temini ve tamir işlemlerinin kolaylıkla gerçekleşebilmesi
  • İşletmeler açısından oldukça düşük bir maliyete sahip olması
  • Tüm bunların yanı sıra pek çok alanda çeşitli uygulamalarda kullanılabilir olmasıdır.
Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar