Oval Borulu Serpantin

Oval borulu serpantin, sürtünme direncinin azaltıldığı formda olan serpantin çeşididir. Akışkan sistemlerinde karşılaşılan en önemli sorun kullanılan elementlerin formundan kaynaklanan direnç sorunudur. Akışkan maddeler farklı türlerde olup temas ettiği cisimlerde farklı dirençler oluşturur. Akışkan sistemlerinde kullanılan borular akışkan formuna uygun hale getirilerek direnç sorunu ortadan kaldırılır. Oval borulu serpantin, dairesel yapıda olup akışkan formuna uygun bir boru çeşidi olarak yüksek performanslıdır. Dairesel borulara göre akım şekline çok daha uygundur.

Oval Borulu Serpantin Özellikleri

Sağlam yapısı ve mekanik zorlamalara dayanımı ile tercih edilen oval borulu serpantin, korozyona karşı dirençli yapıda olup yüksek sıcaklıklarda üst düzey dayanım göstermektedir. Oval borulu serpantin özellikleri şöyledir;

  • Yüksek sıcaklığa ve atmosferik korozyona dayanımı yüksektir.
  • Sağlam yapıda olup mekanik zorlamalara karşı yüksek performanslıdır.
  • Her çeşit güçlü kimyasal akışkanlar için uygundur.
  • Buhar ya da sıcak su ile kolay bir şekilde temizlenir.
  • Müşteri talepleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda elektro galvaniz veya daldırma galvaniz kaplama yapılabilir.
  • Elektro galvaniz veya daldırma galvaniz kaplama uygulanabilir.
  • Galvaniz kaplama oval borular ısı transferinin arttırıldığı oksitlenme hızının yavaşlatıldığı borulardır.
  • Karbon çelik, bakır, paslanmaz ve bakır karışımlı metallerden üretilir.
  • Enerji tasarrufu sağlar
  • Kullanım alanı geniştir.
  • İhtiyaca göre farklı ölçülerde üretilir.
  • Dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Temizliği kolaydır.
  • Maksimum 280 ℃ sıcaklığa dayanıklıdır.
  • Müşteri talepleri ve maliyetler göz önünde bulundurularak en hassas hesaplamalar sonrası üretilir.
  • Tek borulu, iki borulu veya üç borulu olabilir.
  • Yüksek kalitededir.

Oval Borulu Serpantin Çeşitleri

Oval borulu serpantin, kullanım alanına ve ihtiyaçlara göre çeşitleri olan bir serpantin çeşididir. Oval boru üzerine spiral sargılı tipleri mevcuttur. Bunlar;

  • Karbon Çelik Boru-Karbon Çelik Kanatlı Serpantin
  • Bakır Boru-Bakır Kanatlı Serpantin
  • Paslanmaz Boru-Paslanmaz Kanatlı Serpantin
  • CuNi10Fe Boru- Bakır Kanatlı Serpantin
  • CuNi30Fe Boru- Bakır Kanatlı Serpantin çeşitleridir.

Gerekli tüm testlerden geçirilen ve uygunluğu test edilen oval borulu serpantin, yüksek sıcaklığa, mekanik zorlamalara ve atmosferik korozyona dayanımı ile yüksek kalitede bir serpantin çeşididir. Tek borulu, iki veya üç borulu üretilen oval borulu serpantinlerin oval tek borulu imalatında DxC = 35 x 14 mm borular,  oval çift borulu imalatında ise, DxC = 26 x 12 mm borular kullanılmaktadır.

Oval Borulu Serpantin Üretimi

Kullanım alanlarına ve özelliklerine göre oval borulu serpantin üretiminde farklı malzemeler kullanılıyor. Spiral kanatlı serpantin ve pul dizme serpantin imalatı müşteri isteklerine göre elektro galvaniz veya sıcak galvaniz daldırma kaplama uygulaması ile yapılıyor. Bakır ve bakır alaşımlı borulara kalay veya lehim kaplama uygulanabiliyor. Bu kaplamalar sayesinde oval boruların ısı transferi arttırılırken hızla oksitlenmesi de engellenmiş oluyor.

Kanatların boru etrafına baskı uygulanarak içe doğru preslenir ve boruya oval şekli verilir. Presleme sonucu boru etrafında kanatlar ortaya çıkar ve kanatla boru arasında boşluk kalamaz. Bu özelliği ile oval borulu serpantin mükemmel yapıda ve mükemmel ısı transferi özelliğindedir.

Oval borulu sarmal kanat serpantinler ise yine müşteri talepleri doğrultusunda özel olarak üretilen serpantin çeşididir. Oval karbon çelik ve paslanmaz boru paslanmaz kanat serpantinler oval borulu sarmal kanat serpantinin ürün gamıdır.

Oval Tek Borulu Pul Dizme Serpantin

Yüksek performanslı termondinamik özellikte serpantin çeşididir. Isı transferi olarak mükemmel yapıdadır. Karbon çelikten üretilen dikişli ve çekme borulu sıcak daldırma galvaniz kaplamalı ve DKP kanatlı serpantin çeşidi yanında kullanıldığı malzemeye göre birçok çeşidi bulunur. Bunlar içten şişmeli olup özel alaşımlı, karbon çelik dikişli, bakır borulu, paslanmaz borulu ve kanatlı oval tek borulu serpantinlerdir.

Oval İki-Üç Borulu Pul Dizme Serpantin

Pul dizme serpantin, oval borulu serpantin çeşitlerinden olup kullanım alanına göre iki veya üç borulu olabilir. Isı transferini en üst düzeye çıkarmak amacı ile tasarlanmıştır. Galvanizleme ve lehimleme yapılabilir, içten şişirme uygulaması ile ısı transferi arttırılabilir, termal ve mekanik zorlamalara dayanımı üst seviyelere çıkarılabilir.

Oval bakır borulu bakır-alüminyum kanatlı çeşidi yanında, pirinç ve bafon gibi özel alaşımlı bakır-alüminyum kanatlı içten şişmeli üretimler yapılmaktadır. Oval iki veya üç borulu pul dizme serpantinler, çalışma alanı ve ihtiyaca göre özel olarak üretilen serpantin türleridir.

Kanat yüksekliği, kanat kalınlığı, kanat ölçüsü ve hatve değeri olarak, kullanılacağı alana göre her bir oval borulu serpantin ölçüleri değişmektedir. 

Oval Borulu Serpantin Kullanım Alanları

Isı transfer yüzeyini arttırmada kullanılan oval borulu serpantin, üretimde kullanılan malzeme cinsine göre birçok alanda kullanılıyor. Kullanılacağı alana göre en uygun boru malzemesi seçilerek üretim yapılıyor. Hava, su, deniz suyu, kızgın su, buhar, kimyasal içerikli akışkanlar yağ ve kızgın yağ akışkanlarının kullanıldığı sistemlerde transfer edilmesi gereken ısı akışkanı arttırılıyor.

Karbon çelik oval borulu serpantinler sıcak su, kızgın su, buhar, kızgın yağ ve fuel-oil ile çalışan sistemlerin olduğu sektörlerde kullanılıyor. Sunduğu ekonomik çözümlerle yüksek performans sergiliyor.

Paslanmaz oval borulu serpantinler, korozyon ihtimalinin yüksek olduğu kimyasal akışkanlı sistemlerde tercih ediliyor. Özellikle ilaç sanayi ve gıda sektörü gibi hijyen koşullarının önemli olduğu alanlarda ön plana çıkıyor.

Bakır oval borulu serpantinler, ısı transferinin yüksek olması beklenen fakat basıncın yüksek olmadığı sistemlerde kullanılıyor. Bunlar; sıcak su, kızgın su ve ya akışkanının kullanıldığı sistemlerdir.

Bakır alaşımlı oval borulu serpantinler ise, ısı transferinin yüksek olması gereken ve deniz suyu akışkanların olduğu gibi korozif sistemlerde kullanılıyor.

Oval borulu serpantinde kullanılan malzeme cinsi; ürünün kullanım yerine, kullanım süresine, üründen beklenen performansa ve akışkan cinsine göre değişiyor. Paslanmaz oval borulu serpantinlerde kullanılan malzeme kalitesi L kalite ve H kalite olarak ayrılıyor. L kalite paslanmaz malzeme düşük karbonlu olup korozyon oranının azaltmak istendiği sistemlerde kullanılıyor. L kalite paslanmazlar, korozyona neden olan partiküller arasında karbür çökelmesini geciktiren veya engelleyen yapısı ile korozyona karşı dayanımı yüksek bir malzemedir. H kalite paslanmazlar, yüksek karbonlu paslanmazlar olup yüksek sıcaklıklara karşı mukavemeti çok iyi olan bir serpantin malzemesidir. Bakır serpantin malzemesi, basıncın yüksek olmadığı, ısı transferinin yüksek olduğu korozif olmayan akışkanlı sistemler için kullanılıyor. Bakır alaşımlı serpantin malzemesi ise, basıncın yüksek olmadığı, ısı transferinin yüksek olduğu korozif akışkanlı sistemler için üretilen serpantinlerde tercih ediliyor. 

Elektro galvaniz veya daldırma galvaniz uygulaması yapılan oval borulu serpantinler, ısı transferinin daha da arttırıldığı ve oksitlenme riskinin azaltıldığı serpantin çeşitleridir. Yüksek sıcaklıklar karşısında gösterdiği ısı dayanımı, uzun ömürlü oluşu, yüksek performans özelliği ve kalitesi ise oval borulu serpantinler oldukça geniş bir alanda kullanılıyor. Termal ve mekanik zorlamalara dirençli bir serpantin çeşidi olarak kullanıldığı alanlarda maksimum verim elde edilmesini sağlıyor. Dairesel borulara göre akım şekline çok daha uygun, uzun ömürlü ve işlevsel borular olarak her geçen gün kendine sektörde yeni kullanım alanları buluyor. 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar