Eşanjör Neden Delinir?

Çift eşanjörlü kombilerin bünyesinde ana eşanjörün yanında bir de plaka eşanjör mevcuttur. Tek eşanjörlü kombilerde eşanjör, peteklere giden suyu ısıtmasının yanı sıra musluktan akan suyu da ısıtır. Çift eşanjörlü kombilerde ise durum biraz daha farklıdır. Ana eşanjör tarafından peteklere giden su ısıtılırken, plaka eşanjör ise musluklara giden suyun ısıtılmasında görev alır.

Suda bulunan kireç zamanla eşanjörlerin kireçlenmesine ve tıkanmasına yol açar. Bunun sonucu olarak da peteklerin yeteri kadar ısınamaması sorunu ortaya çıkar.

Kombide Eşanjör Delinmesi

Kombilerde eşanjör delinmesi genellikle bakır ve alüminyum eşanjörlerde meydana gelir. Bu parçanın delinmesindeki en büyük etken, tesisatın içerisinde bulunan pis su veya kombinin düzensiz olarak çalışmasıdır. Bakır eşanjörlerde genellikle tamirat mümkün olur. Tamiratı, eşanjörün içerisindeki kireç alınarak su kaçıran bölge temizlendikten sonra gümüş kaynağı yapılmak suretiyle delik olan bölgenin kapatılması şeklinde gerçekleşir.

Tek eşanjör olarak adlandırılan kombilerde eşanjör içerisindeki kaçaklarda tamirat mümkün değildir.
Dış kaçak durumunda tamirat işlemleri kombi servisleri tarafından cihazın tamamen sökülmesi ya da eşanjörün cihaz üzerinden sökülerek tamir edilmesi ile sağlanır. Bu işlem için çeşitli fiyat değerlendirmeleri olsa da ortalama 250 ila 450 TL arasında bir ücretlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Eşanjör bakım işlemi sırasında delinen eşanjörler genellikle daha önceden su kaçırması olan veya çürümüş eşanjörlerden oluşur. Bu durumda eşanjörün değişimi gerekli görülebilir. Yoğuşmalı kombi eşanjörü ise tamiri mümkün olmayan parçaların başında gelir. Genellikle çürüme ya da delinme meydana gelmektedir. Bu durumda tesisattaki su basıncında sürekli düşüş gözlenir ve kombi yoğuşma giderinden gelen su ile karışır. Bu durumun tespiti biraz zor olsa da uzman kişilerce yapılabilmektedir.

Eşanjörün Arızalanmasının Nedenleri

Zamanla suyun içerisinde bulunan kireçten dolayı ısınıp soğuyan suda oluşan çamurlaşma sonucu tıkanıklıkların meydana gelmesi ile arıza durumu gözlenebilir. Bununla birlikte olması gerekenden daha yüksek derecede bir ısıya maruz kalan eşanjör delinebilir ve bunun sonucunda arıza oluşabilir.

Ana Eşanjör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Ana eşanjörde tıkanıklık olması durumunda kombide aşırı ısınma sorunu ortaya çıkabilir.

Eşanjörde kireçlenme varsa,  ısının verimli bir şekilde aktarımı yapılamaz. Bu nedenle peteklerden ve musluk suyundan istenen verim alınamaz. Musluktan gelen su istenen sıcaklık değerinin altında bir sıcaklığa sahip olabilir ya da kombi yüksek derecelerde çalıştırılsa dahi petekler yeterince ısınmaz.

Eşanjörde delinme oluşması durumunda, kombide su akıntısı sorunu görülür. Genellikle en sık karşılaşılan eşanjör problemlerinden biridir. Açık balkonlara yerleştirilmiş olan kombilerde meydana gelen donma sorunu yaşanması halinde, eşanjörde çatlama görülür ve kombinin tekrar çalışması hiçbir şekilde sağlanamaz.

Ana Eşanjör Arızasının Çözümü

Ana eşanjörde meydana gelen delinme sorunlarının tamiri mümkün değildir. Bazı durumlarda delinen bölge kaynak yapılarak onarılabilir ancak servisler bunun için bir garanti vermez. Genellikle bu durumda eşanjörün yenisi ile değiştirilmesi önerilir. Bu durumda maliyet açısından yüksek değerlikli bir parçanın değişimi söz konusu olduğu için çoğu zaman kullanıcılar yeni bir kombi almayı tercih ederler.

Plaka Eşanjörün Arızalanmasının Nedenleri

Plaka eşanjörlerde şebeke suyunun çok fazla tazyikli gelmesi ve suyun içerisinde bulunan kirecin her ısınmada eşanjörün içine bırakılması sebebiyle kireçlenme sonucu arıza durumu gözlenebilir. Bazen uzun süreli kullanımlarda ömrünün dolması sonucunda da arıza yapabilir.

Plaka Eşanjör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Plaka eşanjöründe arıza oluşması sonucunda kombi basıncı sürekli yükselir, kombide su akıtma durumu görülebilir ve sıcak su vermeyebilir. Bu gibi arızalar oluşmasının tek sebebi plaka eşanjör arızası değildir. Farklı parçalardan kaynaklanan arıza da oluşabilmektedir.

Plaka Eşanjör Arızasının Çözümü

Plaka eşanjörünün arızalı olduğu ancak teknik servisin kontrolü sonucunda tespit edilir. Bu gibi durumlarda genellikle plaka eşanjörde tamir işlemi yapılamamaktadır. Arızalı parçanın yenisi ile değiştirilmesi uygun görülür.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Yorumlar